Bourgogne ligger i östra och centrala Frankrike, beläget sydost om Paris. Det är känt för sin rika historia, läckra röda viner, prestigefyllda gastronomi och Châteaus (slott). Utmärkt av mjuka böljande sluttningar täckta av vinrankor. Som en av Frankrikes mest välrenommerade vinproducerande regioner anses Bourgogne ofta vara kärnan i det franska köket. Många traditionella franska livsmedel som coq au vin, beef bourguignon och escargot kommer alla från Bourgogne.
Här är lite grundläggande reseinformation för din resa till Bourgogne
Burgundervin
Mest känd för sina viner, regionen Bourgogne i Frankrike producerar några av landets bästa och mest prestigefyllda viner. Röda viner gjorda av pinot noir-druvor och vita viner gjorda av chardonnay-druvor är regionens specialiteter; även om Chablis och Beaujolais också är välkända viner från denna region.
Bourgogne har det högsta antalet Appellation d ’origine contrôlées (AOC) jämfört med andra franska regioner. Dessutom ses den ofta som den mest terroirmedvetna av de franska vinregionerna. Bruket att avgränsa vingårdar efter deras terroir i Bourgogne går tillbaka till medeltiden. Då spelade många kloster en nyckelroll i utvecklingen av vinindustrin i Bourgogne.
Bourgogne har en lång historia av att vara en av de mest respekterade vinodlingsregionerna i Frankrike. Faktum är att det finns arkeologiska bevis på vinodling i Bourgogne med anor från 200-talet e.Kr. Vin i Frankrike producerades först av munkar och kloster, och benediktinerna blev den första gruppen som utvecklade en stor vingård i Bourgogne-regionen.
Vad att göra i Bourgogne
Gå på vinprovning
Sedan detta är DEN vinproducerande regionen i Frankrike, Bourgogne är ett bra ställe att utforska vingårdar och gå på vinprovning. Med många kända vingårdar stora och små prickar landskapet i detta område, är det lätt att utforska de många vingårdarna och smaka på vinerna från denna region.
Gå till Dijon International Gastronomy Fair
Eftersom Bourgogne också är hem för många av Frankrikes mest berömda rätter och är känd som en region med särskilt utsökt mat, på väg till Dijon Gastronomiska mässan på hösten är ett bra sätt att prova utsökt mat.
Gå till en skördefest
September i Frankrike markerar början på skördesäsongen för druvor i Frankrike, som firas speciellt i Bourgogne. I september kan du enkelt studsa runt de många vinrelaterade festivalerna i Frankrike – det finns Skördens Heralding i Saint Emillion och Jazz- och vinfestivalen i Bourgogne i Beaune. I november kan du också fira lanseringen av Beaujolais Nouveau runt om i Frankrike.
Tour de France
St. Etienne är faktiskt hem för den franska cykelindustrin (många kända cykeltillverkare är baserade här), och staden är ofta värd för en etapp av Tour de France. Även om jag inte rekommenderar att cykla och dricka, är detta det perfekta stället att kombinera cykling och vinprovning till en semester.
Besök Vézelay Abbey
En benediktin kloster beläget i Yonne-regionen i Frankrike, detta kloster uppe på toppen av en kulle har utsikt över vingårdarna nedanför, och basilikan här är ett mästerverk av romansk konst och arkitektur. Antagligen finns även Maria Magdalenas ben här, och det finns många pilgrimer som kommer till denna kyrka just av den anledningen idag.
Regionalt kök i Bourgogne
Bourgognes kök är känt för sin rikedom, till stor del beror på två faktorer. Regionens tunga röda viner och dess innehav av en av världens finaste raser av köttdjur, Charollais. Vinerna används vid tillverkningen av såserna, som får en rätt som benämns à la bourguignonne. I grund och botten betyder detta tillagad i en rödvinssås till vilken babylökar, svampar och lardon (bitar av bacon) tillsätts.
Coq au Vin
Även om moderna versioner av denna maträtt ofta bara använder vanlig gammal kyckling, är den här rätten traditionellt gjord på en tupp (som jag upptäckte när jag kom hem till min stora mosters hus en dag för att hitta en smutsig fjäderklädd tupp som sitter på hennes bänk), rött vin, svamp, vitlök och lardon (baconliknande fläsk).
Escargot
Detta är en skål med sniglar tillagade i en vitlöks-, persiljesmörsås, som serveras som förrätt.
Boeuf Bourguignon (aka Beef Burgundy)
Pe kanske en av de mest kända rätterna från detta område, nötburgunder är i grunden en gryta tillagad med nötkött bräserat i rött vin (helst med ett rött bourgognevin) och är smaksatt med pärllök, vitlök, morötter, lardon och svamp.
Huvudstäder och attraktioner i Bourgogne
Dijon
Med en berömd senap uppkallad efter denna stad är det inte konstigt att Dijon fortfarande är en av Frankrikes gastronomiska huvudstäder idag. Det är också regionens huvudstad med majestätiska byggnader som går tillbaka till hertigarna av Bourgognes härliga dagar. Livlig universitetsstad.
Autun
Bourgognes romerska hjärta. En stad rik på historia och arkitektur, omgiven av fantastisk natur.
Auxerre
Beläget vid floden Yonne, utforska den gamla delen av staden med sina korsvirkeshus.
Beaune
Vinregionens centrum, genomsyrad av vinkultur, med berömda vingårdar som omger den på alla punkter i kompassen.
Chablis
Hem till det berömda vita vinet som kommer från detta område med samma namn, denna stad är känd som ”Golden Gate” i Bourgogne för bra vin som den producerar.
Cluny
En gång det största klostret i kristenheten, är denna stad en viktig plats i Bourgognes förflutna.
Macon
Mâcon vid floden Saône är känd för sina viner och landskap och är porten till söder, Lyon och Medelhavet .
Vezelay
Denna UNESCO:s världsarvslista har varit ett centrum för pilgrimsfärd i århundraden. Basilikan är kärnan i denna charmiga medeltida stad, som klassas som en av Bourgognes och Frankrikes bästa.
Vädret i Bourgogne
Bourgogne är en inlandsregion belägen i hjärtat av Frankrike; det brukar ha varma eller varma somrar med den kontinentala känslan. I allmänhet är sommarmånaderna varma och torra, med nederbörd på i genomsnitt 6 cm per månad under juli och augusti.
Klimatet på våren och hösten ger en blandning av sol och spridda skurar med temperaturer i mitten av 60-talet.
Bär lager av kläder så att du är redo för kallare morgnar och varmare eftermiddagar. Vattentäta ytterlager är klokt på längre dagsturer om väderprognosen är osäker.
Ligger bara en kort tågresa från Paris, TGV (Frankrikes hög- snabbtåg) kommer genom Montbard till Dijon och vidare till Beaune och Chalon-sur-Saône, och via Sens till Le Creusot, Mâcon och vidare till Avignon och Marseille. De regionala tjänsterna går i en lugnare takt men förbinder de mindre städerna i regionen.